Grote diefstal militaire materialen, munitie en wapens ontdekt

ddl-adb-(5_of_6)

De Politie MidLim heeft een grote hoeveelheid gestolen militaire materialen, munitie en wapens aangetroffen bij twee Limburgers. De Lummenaar en Lommelaar liepen tegen de lamp bij een toevallige controle.

Vrijdagavond 26 februari kreeg Politie MidLim melding van een verdacht voertuig op de Hovenstraat in Zutendaal. Bij controle bleek er niemand in de camionette aanwezig. Omwille van het tijdstip en de locatie – een onverlichte, doodlopende bosweg vlakbij het militair domein van FN Herstal – besloot de politie om de camionette vanop een afstand in de gaten te houden. Enkele uren later volgde er plots toch beweging en de camionette reed richting Wiemesmeer. Op het kruispunt van de Asserweg en de Leutsestraat werd het voertuig tegengehouden. In de laadruimte trof de politie metalen kisten voor de opslag van munitie, twee kruiwagens, militaire kledij en bivakmutsen.

De twee inzittenden, een 40-jarige man uit Lummen en een 33-jarige man uit Lommel, droegen militaire kledij. Ze werden geboeid en voor verhoor overgebracht naar het politiekantoor in Genk. Bij een huiszoeking op het adres van de Lummenaar vond de politie een grote hoeveelheid militair materiaal, zoals munitiekisten, verschillende soorten munitie, traangas en de kop van een obus. DOVO kwam ter plaatse om de obus onschadelijk te maken. Er werden ook 15 wapens gevonden, waarvan een deel onvergund. In de woning van de Lommelaar werden een aantal patronen aangetroffen. Het achterhalen van de herkomst van de materialen maakt deel uit van het verdere onderzoek door Politie MidLim.

De twee mannen werden zaterdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Tongeren. Hij besloot de Lummenaar aan te houden. De Lommelaar mocht onder voorwaarden beschikken.

Bron: hbvl